tisdag 11 november 2008

Kunskap på you tube

You tube är faktiskt fantastiskt! Man kan inte bara hitta små roliga saker där, utan också verklig kunskap. Hittade idag en av mina stora idoler, BF Skinner, när han förklarar hur operant inlärning fungerar (just det, Skinner som är "pappa" till just det, och som verkligen borde ha fått Nobelpriset!):Ett annat klipp förklarar såväl klassisk som operant inlärning och dessutom en väsentlig skillnad mellan de två:
http://www.youtube.com/watch?v=pUeLzfP8tCA&feature=related

Ett mycket känt exempel på klassisk inlärning är experimentet med Albert, ett stackars litet nio månaders barn som fick utstå experimentet. Precis på detta sätt kan hundar lära sig rädsla för något som egentligen inte är farligt för dem, och precis så här kan de sedan koppla saker som påminner om det de blivit rädda för med något helt annat:Operant inlärning, med hjälp av target, i praktisk användning med sjölejon:

http://www.youtube.com/watch?v=fcdYIL_jy-8&feature=related

En av mina absoluta favoriter bland träningsvideor. En mulåsna som blivit misshandlad och som är väldigt rädd, skall klickas in i ett tvättbås i ett stall. Gjort i ett kick med klickerträning:Som vanligt får vi som håller på med positiv träning alltid försvara oss och våra metoder för de som tillhör den traditonella skolan. Så är det även för hästtränare, här är ett jättebra svar på tal från en mycket duktig klickertränare:Till alla som jobbar med positiva träningsmetoder! Stå på er! Tillsammans kan vi förändra djurvärlden,

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja