onsdag 8 april 2009

Magiska nålar

Här om dagen skrev jag att en sak som gör mig lycklig är när Malvina sätter några akupunkturnålar på en hund och den blir som ny igen. Det här händer både titt som tätt. Det är fascinerande med akupunktur!

För någon månad sedan hade Malvina en agilityhund hos sig (det är oftast de hundarnas ägare som är väldigt medvetna om att det finns hundfysioterapeuter och vad dessa gör), som inte längre kunde träna. Svansen hängde och han var inte glad alls. Malvina satte några nålar i ryggen på honom, lät dem sitta i 20 minuter. Efteråt var han väldigt mycket bättre, och en vecka senare fick han ytterligare en behandling och idag tävlar han igen. Är det inte fantastiskt!?

Detta händer naturligtvis inte bara tävlingshundar! Alla hundar kan göra sig illa och få ont. Men det är väl större risk med tävlingshundar? Nej, faktiskt inte, egentligen tvärtom. De som tävlar i agility är mycket väl medvetna om hundens fysik och hälsa. De värmer upp och stretchar efter träningspassen. Vi vanliga hundägare är inte alls så noga. Vi tar ut vår hund och låter den rusa av sig.

Att värma upp och varva ner är däremot alltid viktigt, oavsett vad vi gör med vår hund. Tänk bara så fort hundar rusar när de kommer lösa! Att gå från ingen aktivitet till den typen av elitsport på ingen tid alls tär naturligtvis på kroppen.

Mitt tips är alltså, låt ALLTID hunden promenera i koppel innan den släpps lös, och låt den sedan promenera i koppel när den kallas in igen. På det sättet får muskler och leder en chans att anpassa sig till den extrema rörelsen.

Försök också alltid att använda en så kallad Y-sele, eftersom detta är det absolut mest skonsamma för hundens hälsa.

Och gå till en hundfysioterapeut eller hundmassör mellan varven, för att se så att allt är som det skall med hunden. Ju tidigare man hittar en skada, desto snabbare går den att bota. När hundägare går till Malvina hittar hon så gott som alltid något fel, men för det mesta är det en liten snabb behandling som gör susen. Det är framförallt hos de hundar som bara kollas igenom. De hundar man misstänker har ont brukar ta något längre tid att ordna, men även dessa kan Malvina hjälpa väldigt fort. Det är som sagt var fascinerande med akupunktur (och elterapi som hon också använder).

Ha kul tillsammans med din hund,

Natasja