torsdag 20 augusti 2009

AVSAB

I USA finns det bästa och det värsta. Det är inte så konstigt med tanke på att det är ett så väldigt stort land. Något av det bästa är AVSAB, American Veterinary Society of Animal Behavior. Det är veterinärer som är specialiserade på djurs beteende. Något sådant har vi dessvärre inte i Sverige än så länge (vad jag vet, men informera mig ytterst gärna om ni känner till att så är fallet). När jag var på Chicken camp arbetade jag förövrigt tillsammans med just en sådan veterinär från Tyskland, så begreppet närmar sig våra breddgrader.

Det här är med andra ord verkligen tal om personer som är specialiserade på djurs beteende, och deras ord borde väga väldigt tungt. De tar skarpt avstånd från Cesar Milans träningsmetoder, och publicerade den 11 juni i år ett brev där de skarpt kritiserar ett företag som använder sig av Cesar i sin marknadsföring:

http://www.avsabonline.org/avsabonline/images/stories/Current_Events/merialletter6-10.pdf

Jag önskar att den här typen av information kunde komma ut till den stora allmänheten och få samma utbredning som Cesar får i sitt program.

Jag har också kommit i kontakt med en person som försöker bemöta Cesar, och den typen av träningsmetoder, i USA, och har fått informaton, och kommer att få ännu mer information, av henne, så snart jag har samlat ihop detta kommer jag att publicera det här i bloggen. Kontakten med henne fick jag förövrigt via Bob Bailey.

Ha kul tillsammans med din hund,
Natasja

1 kommentar:

Kalle Larsson (tossken@hotmail.com) sa...

Jag tog mig tiden att fixa en översättning till dig som du gärna får lägga in som kommentar eller ännu hellre ett nytt inlägg!

/Kalle

Styrelsen för ”Amerikanska veterinärsällskapet för beteendevetenskap gällande djur” (kom på någon bättre översättning om ni kan ;-) är djupt oroad över att Merial, ledande inom djiurhälsa, använder Cesar Milan i en kampanj för Heartgard och Frontline.
Vi är än mer oroade över att Merial även stöttar Herr Milans beteendevideo i denna kampanj. Merials ledning är kanske inte medvetna om att flera organisationer inom djur beteendevetenskap har uttalat sig starkt emot de dominans-baserade tekniker som Herr Milan använder sig av i sin serie ”Mannen som talar med hundar”
Det bästa den serien har är möjligen underhållning, men är starkt felvisande för djurägare.
Det sämsta är att den faktiskt kan bidra till ökad aggresion och rädsla eller till fysiska skador både hos ägare och djur. Som praktiserande veterinärer har vi tyvär sett alltför många exempel på det senare. Merial hävdar att de ”utvecklar hälsa, välbefinnande och prestationer hos djur”. Frågar man veterinärer gällande Herr Milan så säger de motsatsen!
I dessa svåra ekonomiska tider är det fullt förståeligt att Merial använder en tv-kändis för att marknadsföra sina produkter folkligt. Däremot, hade Merial tagit sig tid till lite bakgrund, hade de funnit att Herr Milans metoder går stick i stäv med de rekommendationer som beteendevetare och veterinärskolorna lär ut.

Som referens har vi bifogat (saknar dessa dokument) AVSABs synpunkter på ”Användandet av straff för att förändra djurs beteende” och ”Dominansteorin för att ändra djurs beteende”. Ni kommer att finna att dessa synpunkter är väl vetenskapligt underbyggda och inte stöttar Herr Milans användande i sin tv-show.

Vi förser er gärna med mer djupgående analyser som tyder på att metoderna använda på ”Mannen som talar med hundar” oftast leder till aggresion och skador på ägare.

Vi är även uppriktigt ledsna för att Merial inte istället stöttar beteendevetarna och deras kamp för att framhålla vetenskapligt underbyggda humana träningsmetoder.

Vi är oroade över att ert företags stöttning av Herr Milans kontroversiella metoder genom att distribuera hans video kan leda till en ökning av problemhundar som måste utredas och ”rättas till”(fritt översatt).

Kanske vill Merial hjälpa till att rätta det fel de begått som kan leda till vilseledning av veterinärer, hundtränare och hundägare.

Vi ser gärna en fortsatt diskussion i ämnet med Merial.