måndag 27 juli 2009

Cesar stämd!

Fick just reda på att Cesar Milan blivit stämd av en TV producent, som hävdar att hans labrador blivit skadad på Cesars träningscenter genom ett stryphalsband. Hunden skall ha blivit kvävd av ett stryphalsband och ha tvingats att springa på ett så kallat löpband.

Stryphalsbandens fara har jag ju skrivit mycket om. Ett stryphalsband bygger på att man vill orsaka obehag för hunden, och det sker genom att luft inte kan tillföras på ett normalt sätt, samt med hjälp av ryck i nacken. Jag har nog däremot inte sätt ett program med Cesar där han inte använt stryp-, stackel eller el-halsband, så jag är lite förvånad över att man lämnar sin hund till honom. Å andra sidan kanske det är just den egna hundens välfärd som får en TV producent att öppna ögonen. Kanske detta kan bli början till slutet för Cesars TV karriär. Det vore en nåd att stilla bedja om. Detta handlade dessvärre INTE om en av Cesars TV producenter, för då hade programmet nog varit begravt redan.

Jag försöker göra en liten snabböversättning av artikeln från USA Today:
En femårig labrador togs till Cesars center den 27 februari i år på grund av att den hade rädslor för andra hundar och främlingar. Några timmar efter att hunden lämnats på centret fick ägaren ett telefonsamtal om att hunden förts till djursjukhus i ilfart. Hunden blödde från mun och näsa och fick ligga i syretält för att få luft. Han hade också allvarliga blåmärken på insidan av baksidan av låren.

Ägaren hävdar att hunden hade fått ett stryphalsband på sig och tvingats springa längre än han orkade på ett löpband.

Veterinärnotan slutade på 25.000 dollar och då återstod forfarande kommande operationer på hundens matstrupe.

Stämningsansökan uppger kontraktsbrott, bedrägeri, djurplågeri och att avsiktligt ha skapat emotionell stress.

Om det är någon som har en rädd hund där ute! Använd absolut INTE hårda metoder (det skall manförvisso aldrig göra, men särskilt inte då).

Denna artikel avslöjar också ett av Cesars knep att handskas med hundproblem, nämligen att se till att de är helt fysiskt utarbetade när han sätter igång sitt arbete med dem. Det ser bra ut. Hunden kan inte riktigt reagera som den i vanliga fall gör, eftersom den är utarbetad. En sådan hund är med största sannolikhet inte mottaglig för särskilt mycket ny inlärning. Å andra sidan ägnar sig inte Cesar åt inlärning, utan åt bestraffning, vilket är en helt annan sak.

Det finns andra sätt att träna på! TV producenten skulle istället valt ett träningscenter där man använde sig av klassisk inlärning och jobbat med att förändra förväntan på hundens möten med andra hundar och främmande människor.

Ha kul tillsammans med din hund,
Natasja

4 kommentarer:

Gunilla Melkersson sa...

Hej Natasja! Nu lämnar jag en kommentar i din blogg (efter moget övervägande).

Så du tror verkligen att Cesar skulle låta en hund lida så att den nästan dör? Jaha... Cesar må ha en föråldrad syn på dominans, men han är faktiskt en stor djurvän. Enligt uppgifter på nätet om detta så var varken Cesar eller någon av hans personal där (förstås), utan det var hundägarens egen tränare som gjorde detta. Så var det med den storyn.

"Millan argued that Suarez's personal dog trainer was with Gator the entire time he was at the center, claiming that he had allowed the trainer to use the Dog Psychology facilities for free as a favor."

Jag tror Cesar talar sanning, men du tror alltså att han ljuger?

Jag tycker att en del av det som Cesar gör faktiskt är bra, medan annat är dåligt. Han är också en produkt av det hårdare träningsklimatet i dels Mexiko, dels USA. Även Anders Hallgren har faktiskt använt olika hårda metoder förr, när träningen i Sverige var hårdare och ryck och slit var standard.

Jag tror att Cesar har räddat många, många hundar som annars skulle ha avlivats. Bara det är värt något. Förkasta inte personen, förkasta metoden. Sedan är halsbandet bara en liten del av Cesars filosofi. Han skulle klara sig utmärkt även om han inte längre fick sätta upp halsbandet högt och rycka. Han kan säkert lika gärna jobba med ett retrieverkoppel eller helt utan halsband. Hans filosofi är att hunden speglar sin ägare, därför är det viktigaste av allt (förutom motion) att ägaren är (inte bara spelar) lugn och självsäker, plus tränar hunden att förstå gränser.

Förresten kopierar Fredde Steen mycket av det Cesar gör i sina program "Du äger dörren", "gå först", "var ledaren" etc. Men visst, han använder aldrig stackel eller el. Han är heller inte lika duktig på att göra aggressiva hundar omplaceringsbara eller på att få hundar att samsas (med mera). När Fredde rycker i en arg hund (även i förebyggande syfte!) så har vi sett flera gånger hur den har tänt till och bitit honom. Ser sällan detta hända Cesar. Fredde konfronterar hunden mer.

Vi har själva också Barbro Börjesson som i många år i TV har ryckt i hundar så de har lyft från marken och kastat olika grejer som ofta har skrämt dem. Men nu är det alltså just Cesar som du riktar in dig på...

Angående löpband: Om hundar inte får nog med fysisk aktivitet så lagras lätt ett överskott av stresshormoner. Löpband är ändå bättre än ingen promenad alls! Vet du hur svårt det är att få amerikaner att gå ut och gå med sina hundar? Låt dem tro att de jobbar på sitt ledarskap, då går de ju i alla fall ut med jyckarna! Det är väl nästan bara när ägarna av någon anledning inte kan rasta hunden som löpbandet kommer fram, eller när hunden har mycket mer energi än ägaren.

Alla har sina goda sidor! Världen är inte uppdelad mellan De goda och De onda...

En känd hundtränare skriver förresten: ”Ibland kan jag bli rätt trött på inställningen att bara för att ’jag kör med klicker så är jag schysst mot min hund’! För mig har det att göra med att ha rätt attityd oavsett träningsmetod." Tänkvärt.

Anonym sa...

Hej!

Jag länkade till ditt inlägg om Cesar Milan på facebook.

Hoppas det är OK!

/Kalle
tossken@hotmail.com

Anna sa...

Hej!

Jag vill bara säga att jag håller med Gunilla Melkersson i det hon skriver.

Och förutom det så tycker jag att de flesta av Cesar Millans metoder är bra, sen om folk tillämpar dom på fel sätt är ju inte hans fel. Det handlar INTE om bestraffning utan om tillrättavisning.

Nu har jag inga barn, men om man jämför hundar med barn, så är det ju precis som att man inte skulle säga till sina barn om de gjort nåt fel. För då är man "elak"?

Som sagt, misstolka inte tillrättavisning med bestraffning...

Behm sa...

Måste bara säga att jag helt och fullt håller med dig om Cesars metoder och han kan inte ens läsa av hundens kroppsspråk...om nån borde gå en hundkurs är det han...såg att det var ett gammalt inlägg men vet att det är bara "cesar-frälsta" som brukar svara på sånna här inlägg då jag också skrev ett sådant inlägg om honom en gång...men du ska veta att vi är MÅNGA som håller med dig men vi behöver inte hävda oss eftersom vi vet att vi har rätt... ;)