torsdag 2 juli 2009

Oj, en i hårda skolan säger att ryck är skadligt!

"Sådana halsband är däremot så pass lite fysiskt tillrättavisande att de inte har någon verkan på hundens respektnivå eller beteende. Det som istället händer är att hunden, som inte vill bli fasthållen, drar och rycker åt motsatta håll från det som håller fast honom. Ägaren, som vill upprätthålla kontrollen, drar tillbaka på kopplet. Detta ständiga tryck och ineffektiva ryckande kan allvarligt skada hundens nacke och hals, och därför är sådana halsband är farliga. Tyvärr hör detta scenario till vardagen för många hundar. Vi borde även ge akt på riskerna för skador på alla dessa trötta hundägares armar och axlar."

Detta citat kommer från en traditionelltränare (som jag inte ens orkar nämna vid namn, för jag vill inte uppmärksamma dem mer än nödvändigt). Det som är kul är att han faktiskt ger rätt åt att det är skadligt med ryck i koppel! Alltid ett framsteg. Han menar däremot att när man rycker i ett vanligt halsband (halvstryp) så uteblir effekten. Man måste alltså ta till hårdare tag. Det måste göra ont för att det skall ha effekt. Och här är vi också överens. För att en bestraffning alls skall ha någon effekt så måste den vara hård.

På en annan punkt skiljer han sig däremot väldigt från inlärningspsykologin. Han tror att bestraffningen lär hunden något. Det gör den däremot inte, som bäst fungerar en bestaffning som brytare av ett beteende, inte som kunskapssförmedling. Det finns dessutom en mängd biverkningar med metoden, och det är en av huvudanledningarna till varför jag gjort ett väldigt medvetet val att inte arbeta så i min hundträning.

Ett annat huvudargment är att det går precis lika bra, och till och med bättre, utan, så varför bestraffa alls?

Ha kul tillsammans med din hund,
Natasja