tisdag 14 juli 2009

Spring i benen

Igår var det dags för valparna att få springa på grönbete igen. I trädgården har vi gjort en liten temporär inhägnad med hjälp av ett portabelt fårstaket. För de vuxna hundarna är detta tillräckligt och de blir på rätt sida av staketet (förutom tibetanska terriern som sticker oavsett hur högt ett staket är, eller mopsen Vina som fastnar med huvudet i fårstaketet). För valparna var det däremot ingen som helst konst att gå rakt igenom. Det var å andra sidan inte så konstigt med tanke på att maskorna är betydligt större än valparna själva.

Hittills har detta inte inneburit något problem, eftersom valparna inte har haft något intresse av att lämna trädgården. Igår var det däremot nya takter i valparna. Den ena rusade åt det ena hållet och den andra åt det andra. Malvina och jag hade fullt sjå med att hinna ikapp dem! Det som skulle ha blivit en lugn stund i trädgården, där vi skulle föreviga valpar med kamera och film, blev ett litet sprinterlopp där vi sprang än åt det ena hållet än åt det andra. Tillslut gav vi upp och tog in dem på stenanläggningen som är omgärdad med kompostgaller och därmed valpsäkert. De hann inte mer än in på säker mark förrän de somnade.

Eftersom vi inte hade fått några bilder att tala om (däremot lite lätt hysterisk film), så bestämde vi oss för att arrangera en bild på alla fem valparna i en korg. Det var lättare sagt än gjort efter deras sprintermarsch! Saga, som var ensam om att inte vara trött (mycket konstigt med tanke på att hon gjort åtskilliga språngmarscher), skulle klättra ur korgen. Tek-Tek, som varit den andra riktiga marodören i trädgården, var nu så trött att han bara somnade, som en slags madrass åt de övriga. Det var nu Malvinas uppgift att väcka Tek-Tek och hänga honom över kanten, så att jag kunde ta en bild innan han somnade igen! Märkligt nog blev det faktiskt några ganska söta bilder, men vi får nog göra ett nytt försök när de blir lite större (och når upp över kanten bättre!), samt när de är så där lagom trötta.

Men trots alla dessa språngmarscher, så är det så här det skall vara att ha valp! Det är nu de börjar bli så där verkligt ljuvliga. Hundar, fast i minimalt format. Fulla av energi och upptäckarglädje. Det är verkligen roligt att se hur de närmar sig nya saker helt utan fruktan. Rakt på katten. Rakt på den främmande människan. Super roligt!

Idag fyller de fem veckor!

Bilder på dem går att se under "om oss" på hemsidan.

Ha kul tillsammans med din hund,
Natasja